Blog | Berichtenverkeer: dat hoeft niet ingewikkeld te zijn!

Binnen de Jeugdwet (Jw) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gaat alle communicatie rondom zorgtoewijzingen en de declaraties via het Vecozo berichtenverkeer. Dit betekent dat er meer bij komt kijken dan het inleveren van een factuur voor de geleverde zorg. Lever je zorg binnen de Jw of Wmo? Kost het veel tijd en wil je graag weten hoe dit makkelijker kan? Lees dan vooral door!

Berichtenverkeer in een notendop
Wanneer een cliënt in zorg komt, zal de gemeente via het Vecozo berichtenverkeer een zorgtoewijzing (Wmo/Jw301) versturen. Klopt de zorgtoewijzing? Dan meld je de zorgtoewijzing door middel van een MAZ-bericht (Wmo/Jw305) aan. De zorg voor de cliënt kan starten.

Het kan ook voorkomen dat de gemeente geen zorgtoewijzing stuurt. De zorgtoewijzing kan dan aangevraagd worden via een ‘Verzoek om Toewijzing’(Wmo/Jw315). Als reactie op een verzoek om toewijzing, kan de gemeente de zorgtoewijzing opsturen. Als de juiste zorgtoewijzing voor de cliënt is binnengekomen, kan de geleverde zorg geregistreerd worden. Voor elke cliënt moeten de tijdregistraties op orde zijn om aan het einde van de maand de zorgregistraties te bundelen en te declareren bij de desbetreffende gemeente.

Naast de zorgtoewijzingen die via het berichtenverkeer worden verstuurd, worden ook de declaraties via een declaratiebericht (Wmo/Jw323) naar de gemeente verzonden. De gemeente zal de ingediende tijdregistraties beoordelen. Via een retourbericht (Wmo/Jw325) wordt bevestigd of de declaratie goedgekeurd of afgekeurd is.

Er zijn natuurlijk ook cliënten waarbij de zorg beëindigd wordt of waarbij cliënten bijvoorbeeld doorstromen naar een andere zorgaanbieder. Via een stopbericht (Wmo/Jw307) laat je aan de gemeente weten dat de cliënt geen zorg meer bij jou ontvangt.

Wat kan MijnZorgdeclaratie voor jou betekenen?
Klinkt het berichtenverkeer ingewikkeld? Of wil je je tijd liever besteden aan het leveren van de best mogelijke zorg voor jouw cliënten? Wij bieden vanuit MijnZorgdeclaratie een berichtenverkeer en declaratie service. Via één portaal registreer jij je zorguren en wij verzorgen de rest. We verwerken alle gegevens tot declaraties, volgens actuele wet- en regelgeving, die we ook bij de juiste instanties voor je aanleveren.

Het team van MijnZorgdeclaratie staat voor jou klaar om:

  • De zorgtoewijzingen te verwerken.
  • Het portaal zo in te richten dat jij alleen nog maar de tijdregistraties hoeft in te voeren.
  • De tijdregistraties van de geleverde zorg aan het einde van de maand te bundelen en in te dienen bij de gemeente.
  • In het geval van afgekeurde declaraties de oorzaak te onderzoeken en te zorgen voor her-declaratie.

Heb je vragen hierover?
Stuur mij dan gerust een mail!

Annemiek van den Brink
Consultant Zorgadministratie

Meer informatie
Wil je meer weten over MijnZorgdeclaratie? Download dan onze brochure waarin we de 10 belangrijkste voordelen met je delen.


Vraag de brochure aan »